CRAIG CUMMINGS – THE GULF BETWEEN US (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Azalea City Recordings

Craig Cummings is een Amerikaanse singer-songwriter uit Baltimore, Maryland die intussen al vier albums op zijn conto heeft staan en daar komt er nu een vijfde bij dankzij de release van zijn nieuwste plaat “The Gulf Between Us”, de opvolger van zijn bekroonde album “Absolute Surprise” uit 2019. In 2009 vergeleken wij hier zijn werk op het toenmalige album “Road Trips And Relationships” nog met dat van singer-songwriters als Lucinda Williams, Elvis Costello, Bob Dylan, Neil Young en Ryan Adams, toch wel een heel brede basis om mee vergeleken te worden.

Zijn muzikale realisaties situeren zich in de wereld tussen folkrock en country en op deze nieuwe plaat, een ep-tje doet hij dat in zeven tijdens de coronacrisis geschreven nummers, te beginnen met de albumtiteltrack die u op de bijgevoegde audiovideo kunt beluisteren. Opvallend bij elke song is het melodieuze karakter dat Craig Cummings in zijn uit de sixties afkomstig lijkende liedjes verwerkt. Dat is ook zo voor de sociaal thematische folkballad “The Southern Wall” over de muur tussen Mexico en Texas die door een beslissing van ex-president Trump werd geplaatst om de hopeloze immigranten in de USA tegen te houden.

De muzikanten die hem bij de opname van het album hebben bijgestaan zijn gitarist en bassist Gantt Kushner, drummer Andy Hamburger en toetsenist-accordeonist Brian Simms. Ook violiste Tiffany Shanta draagt vooral bij het ‘break-up’-nummer “Living Without You” haar steentje bij en percussionist Wall Matthews speelt als gastmuzikant op djembe bij het melodieuze nummer “Like Thieves” waar het accordeon alweer een vooraanstaande rol krijgt toebedeeld, net als bij het door accordeon begeleide “Momma And Me” over het alsmaar groeiende drugsprobleem in de USA en in de song “Sleeping Alone” over een verloren gegane liefde.

In de albumafsluiter “Safe” wil Craig Cummings iedereen een warm hart onder de riem steken om er het beste van te maken na deze lange periode van eenzaamheid en afzondering veroorzaakt door de corona-pandemie en de tengevolge daarvan uitgevaardigde quarantaine-maatregelen. Het verlangen om zo snel mogelijk terug te keren naar de vroegere normaliteit is wellicht bij iedereen aanwezig.

(valsam)